Vietējie projekti

Vietējie projekti

2019/11/26

"Neredzamā bibliotēka" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Oktobrī un novembrī Mākslas nodaļas audzēkņi apmeklēja Latvijas Nacionālajā bibliotēkā iekārtoto izstādi "Neredzamā bibliotēka". Pēc izstādes iepazīšanas, gida stāstījumam mijoties ar patstāvīgi veicamiem atklājumiem, viņi darbojās radošajās darbnīcās.

Kaligrāfijas darbnīcā tika aplūkoti dažādu gadsimtu rokrakstu paraugi, izdarot secinājumus par to maiņas tendencēm. Bērni paši izmēģināja rakstīt ar spalvu un tušu, cenšoties nesteigties un izkopt katru burtu, iepazīstot to, ka kaligrāfija ir lielisks koncentrēšanās un rokraksta treniņš, taču vienlaikus tā ir arī relaksējoša un pat meditatīva nodarbe. 

Siluetu griešanas darbnīcā audzēkņi iepazinās ar to, ka papīrā griezti silueti līdz fotogrāfijas izgudrošanai bija lētākais un plašāk pieejamais portretēšanas veids. Radošajā darbnīcā bērni vēroja un mācījās pamanīt dažādu cilvēku siluetu atšķirības, tādējādi trenējot novērošanas prasmes, pacietību un rūpību. 

Marmorēšanas darbnīcā audzēkņi iepazinās un izmēģināja senu papīra dekorēšanas tehniku – marmorēšanu, kas kopš 17. gs. Eiropā tiek izmantota grāmatu iesējumos. Katrs bērns, izvēloties savus krāsu salikumus un intensitāti, veidoja rakstu uz ūdens virsmas, no kuras tas tika pārnests uz papīra. Gandarījumu sagādāja tas, ka marmorēšanas raksti ir unikāli – tos nav iespējams atkārtot un nokopēt.

Foto: Galerijā "Neredzamā bibliotēka" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

 

Informējam, ka tīmekļa vietnē tiek izmantotas tehniskās sīkdatnes, lai identificētu tīmekļa vietnes lietotāju sesijas laikā. Lai uzzinātu vairāk par tīmekļa vietnē izmantotajām tehniskajām sīkdatnēm, lūdzam noklikšķināt uz linka “Sīkdatņu politika”. Noklikšķinot uz pogas “Sapratu”, jūs aizvērsiet brīdinājuma logu.Sapratu