Izstādes

Izstādes

2019/11/12 Sindijas Mačtamas darbu izstāde "Saknes debesīs"

Sindijas Mačtamas darbu izstāde "Saknes debesīs"

No 15. novembra skolā aplūkojama mākslinieces Sindijas Mačtamas personālizstāde "Saknes debesīs".

Māksliniece par savu izstādi "Saknes debesīs" saka: "Esībai svarīga ir sakņu sajūta. Piederības sajūta. Bet vai saknes var būt tikai zemē? Baltieši var lepoties ar to, cik spēcīgi pieturējušies pie savām pagāniskajām saknēm. Kad pasaulslavenie vikingi jau bija savus tempļus nojaukuši, lai to vietā celtu baznīcas, Baltijas pagāni kristietību vēl mazgāja nost Daugavā. Tomēr ilgajai nepakļaušanai ir arī savdabīgs mīnuss - par latviešu folkloru ir ārkārtīgi maz rakstītu materiālu, kas, savukārt, ļauj vaļu fantāzijai. Šos tēlus nosaukt par vēsturiskiem būtu gauži nepareizi. Šeit arheoloģiskie izrakumi savijas ar izdomu, aizpildot trūkstošos caurumus, kādu ir patiešām daudz. Tikpat svarīgi, cik neaizmirst veco, ir radīt jauno - stāstīt jaunus stāstus. Lai koks zeltu, saknēm jābūt dzīvām un jāturpina augt."

Sindija Mačtama beigusi Ugāles vidusskolu un ieguvusi maģistra grādu Latvijas mākslas akadēmijā, Vizuālās komunikācijas apakšnodaļā. Kopš 2014. gada pievērsusies latviešu folkloras izpētei un tās ilustrācijai. Izstāde “Saknes debesīs” ir autores pirmā personālizstāde un pirmoreiz rādīta jau 2015. gadā Rīgā, kad Baltās nakts ietvaros to papildināja arī instalācija “Es par tumsu nebēdāju”. Pēc tam izstāde paspējusi paviesoties arī vēl citviet, katru reizi mazliet citādā izskatā. Arī šoreiz, vecākiem darbiem piepulcējušies jaunāki. Izstāde kalpojusi par sākumu sadarbībai ar folkloras grupu “Vilkači”, kuras rezultātā tapa arī animēts mūzikas video “Izkaptiņa” par cilvēka cīņu ar pretdabisko vasaras saulgriežu naktī. Ar saviem darbiem autore piedalījusies arī grupu izstādēs, tostarp Ventspils mākslinieku izstādē “Rudens 2016” ar darbu “Māra” un “Idėja - daiktas 2016“ Viļņas akadēmijā, kur saņemta arī prēmija. Šobrīd Ugāles Mūzikas un mākslas skolā apskatāma autores izstāde “3x10”, kuras ideja ir 30 dienās katru dienu radīt vienu zīmējumu. Darbi publicēti 2014. gada “Grafitto books” izlasē “Steampunk graphics” un 2018. gada mākslas un kultūras žurnālā "Jezga". 

Pateicamies par atbalstu izstādes tapšanā Valmieras muzejam!

Foto: Galerija - Sindijas Mačtamas darbu izstāde "Saknes debesīs"

Informējam, ka tīmekļa vietnē tiek izmantotas tehniskās sīkdatnes, lai identificētu tīmekļa vietnes lietotāju sesijas laikā. Lai uzzinātu vairāk par tīmekļa vietnē izmantotajām tehniskajām sīkdatnēm, lūdzam noklikšķināt uz linka “Sīkdatņu politika”. Noklikšķinot uz pogas “Sapratu”, jūs aizvērsiet brīdinājuma logu.Sapratu