Izstādes

Izstādes

2023/03/30 Agnija Ģērmane "GLEZNAS"

Agnija Ģērmane "GLEZNAS"

No 31. marta Bolderājas Mūzikas un mākslas skolas Izstāžu zālē skatāma mākslinieces Agnijas Ģērmanes gleznu izstāde.

Izstāde turpina aizsākto ieceri dot iespēju izstādes apmeklētājiem iepazīt mākslas skolotāja otru – radošā darba pusi. Izstādes jau notikušas skolotājām Helgai Jaksonei, Baibai Rēderei, Dacei Blūmai, Anitai Gercānei un Inetai Greižai.

Agnija Ģērmane par savu radošo darbu glezniecībā stāsta:

“Gleznoju, lai formu un krāsu valodā paustu savas emocijas par redzēto un piedzīvoto, dabas izjūtu, vai dažkārt vien  esības prieku. Niansēts gaismas un telpas attēlojums, eļļas  krāsas, kā vielas, plastiskās  iespējas, kustības ilūzija, panākama vien  glezniecības līdzekļiem, ir mans pētniecības objekts. Gleznot, kā elpot, dabiski, nesamāksloti, būt daļai no tā, ko attēloju, piepildot gleznas telpu ar savu enerģiju ir mans prieks, izziņas veids un izaicinājums. 

Manu glezniecību ietekmē vide un ainava. Tā ir kā kamertons, kas manu iekšējo melodiju pamazām pārskaņo savā tonalitātē, veido negaidītas saspēles un ritmus. Izjūtot piederību Latvijas dabai, mani  interesē pieredze, gleznojot citur pasaulē, iepazīstot atšķirīgu kultūru kolorītu, formu,  un vēstījumu. Šada saskarsme ļauj redzēt savus centienus citā kontekstā. Strādāju gan plenērā, gan darbnīcā pie daudzslāņu ainavu  un figurālām kompozīcijām. Mani aizrauj motīvi, kas neuzbāzīgi dod atsauci  uz kādu, man vien zināmu aizkadra stāstu un veido sajūtu par citu dvēseles pieredzes slāni. Ļaujos nosacītam  riskam un nejaušībai, kas var nest veiksmi un neveiksmi, vienlaikus gan  pārbaudot, gan mainot manas gleznieciskās izteiksmes iespējas un robežas.

Cits iedvesmas avots man ir cilvēki. Intīmais portreta gleznošanas process ir unikāla un interesanta gleznotāja saspēle ar otru personību. Vien pētot otra cilvēka sejas un figūras plastiku, notiek cita veida komunikācija, atvērtība un kontakts, bieži vien dziļāks, kā spēja par to racionāli reflektēt.”

Agnija mācījusies Rīgas J. Rozentāla Mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā Glezniecības katedrā, kur iegūts maģistra grāds mākslā. Papildizglītību pedagoģijā ieguvusi J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, profesionālās izglītības pedagogu pedagoģiskās pamatizglītības programmā un Latvijas Universitātē, Augstskolu mācībspēku pedagoģiskās izglītības pamatos un augstskolu didaktikā. Kopš 1996. gada Latvijas Mākslinieku Savienības biedre. Veidojusi vairāk kā 30 personālizstādes un regulāri piedalās grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs. Piedalās starptautiskos un pašmāju mākslas plenēros un simpozijos.

 

 

Informējam, ka tīmekļa vietnē tiek izmantotas tehniskās sīkdatnes, lai identificētu tīmekļa vietnes lietotāju sesijas laikā. Lai uzzinātu vairāk par tīmekļa vietnē izmantotajām tehniskajām sīkdatnēm, lūdzam noklikšķināt uz linka “Sīkdatņu politika”. Noklikšķinot uz pogas “Sapratu”, jūs aizvērsiet brīdinājuma logu.Sapratu